5 pakar SEO terbaik dunia 2015

5 pakar SEO terbaik dunia 2015

Saya bukanlah pakar untuk memaklumkan kepada anda tentang sesuatu perkara. Kesemua maklumat adalah hasil pencarian dan kerja pihak-pihak tertentu yang menilai sesuatu perkara.
Contohnya bab SEO ni. Ada yang lebih layak mengajar anda tentangnya. Orang kata kalau kita ni pakar dalam bidang ni bolehlah kelim riban-riban. Haha.
Namun ramai yang tak faham apa dia SEO ni. Ok. SEO bermaksud Search Engine Optimization atau dalam bahasa mudahnya mengoptimakan carian data, laman sesawang, dan sebagainya agar mendapat kedudukan yang teratas dan mudah dicari oleh pengguna internet menggunakan enjin carian seperti google, monzilla, bing, safari dan sebagainya.
Contohnya kalau kita nak cari kedai nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur. Bila kita cari di enjin carian, kedai nasi lemak si A akan terpapar di muka pertama dan teratas dalam browser tersebut. Tidak kiralah maklumat tersebut samada peta, maklumat kedai, laman web, laman pages facebook dan sebagainya.
Ok. Kalau ikut tajuk di atas saya akan senaraikan 5 pakar SEO terbaik dunia pada tahun 2015 yang disiarkan oleh FORBES.

1. Matt Cutts

Matt Cutts

Seorang yang dikatakan mengetahui semua perkara berkenaan SEO. Selain mengajar, memberi nasihat dan tips e-dagang dalam lebih 500 video pendek.

2. Rand Fishkin

Rand Fiskin

Beliau adalah Ketua Pegawai Eksekutif dari 2007-2013, di mana dia telah memberikan persembahan di Google, Facebook, Microsoft, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Universiti Stanford, NPR dan banyak lagi. Rand mencipta Moz, salah satu blog SEO yang paling dihormati dan berwibawa di web, dan sering menawarkan nasihat melalui jawatan dan forum blog.

3. Aaron Wall

Aaron Wall

Pengasas kepada SEOBOOK.COM. SEOBook dianggap salah satu laman web tertua SEO yang masih diperbaharui secara teratur. Walaupun laman web itu pada asalnya direka untuk menawarkan tip SEO DIY, Aaron akhirnya mengembangkan salah satu buku jualan teratas SEO yang akhirnya menjual lebih dari jumlah $ 1,000,000.

4. Danny Sullivan.

Danny Sullivan

SearchEngineLand adalah

salah satu entiti SEO yang paling berjaya pada hari ini, dan SMX kini menjadi salah satu persidangan SEO terkemuka di seluruh dunia. Apa-apa perkara yang besar berlaku dalam persidangan industri SEO, penerbitan, eksperimen dan inisiatif baru.
Juga pengasas SEO Search Engine Watch, yang kemudiannya dijual kepada Incisive Media sebesar $ 43 juta pada tahun 2006.

5. Barry Schwartz

Barry Schwart

Barry memegang beberapa kedudukan tinggi dengan syarikat SEO yang berwibawa, tetapi dia mungkin paling terkenal kerana menulis konsisten di MarketingLand. Barry sentiasa menjadi yang pertama untuk mengeluarkan berita yang datang dari Google. Beliau juga bekerja rapat dengan Danny Sullivan.

Sebenarnya ada 15 orang tersenarai dalam FORBES, namun cukuplah saya pilih yang teratas sahaja sekadar untuk pengetahuan kita bersama. Nak buat website, blog bolehlah menghubungi saya di unicrestdestudio.com.my. Sekian.

#seobook #seotopleaders #5bestseogurus #searchengineoptimization #unicrestdestudio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *